Задава се напрежение между бизнеса и финасовия министър Асен Василев.Министърът на

...
Задава се напрежение между бизнеса и финасовия министър Асен Василев.Министърът на
Коментари Харесай

Бизнесът скочи на Асен Василев: Да спре да третира работещите фирми като мошеници, а да реформира тежката администрация

Задава се напрежение сред бизнеса и финасовия министър Асен Василев.

Министърът на финансите Асен Василев възроди остарели свои визии за задръстване на пробойни за отбягване на налози, които обаче може да основат огромни проблеми на правилните компании, заяви " Сега ".

С промени в Закона за Данък добавена стойност, приложени в преходните разпореждания на закона за бюджета, той предлага всеки месец компаниите да регистрират пред Национална агенция за приходите касовите си наличия. Ако данъчните открият, че сумите са подозрително високи, ще подхващат инспекция.

С тази наредба Василев желае да приключи злоупотребите с неотчетни заплати, които се дават в плик.

Първи реагираха счетоводителите, които сигнализират каква безсмислена административна тежест е декларирането на касови наличия всеки месец.

" Обида е непрекъснатото вменяване на работещите компании, че са мошеници и мамят фиска! Недопустимо е отношението от тежка и закостеняла администрация, която като се изключи че не се реформира, в противен случай утежнява средата за правене на бизнес! ", пишат в профилираните счетоводни конгреси представители на гилдията.

Според тях измамниците още веднъж ще намерят малки врати, само че правилните компании са изправени пред поредна административна тежест и спомагателен труд. Друг проблем е, че доста от фактурите не идват в точния момент и при ежемесечно отчитане има заплаха компаниите да дават погрешни данни, което може да провокира отрицателни последствия за тях.

" Законът за Данък добавена стойност дава право една фактура да се включи в дневника за покупки и да се употребява данъчен заем 12 месеца след издаването ѝ, точно поради това, че документите идват с огромно забавяне. А невключването на фактура, платена в брой, директно кореспондира с касовите наличия ", изясняват счетоводители.

Друго предложение на финансовия министър е дивидентите да се изплащат единствено по банков път, без значение от сумата. В момента ограничаването за заплащане в брой е 10 000 лева, по тази причина е допустимо касови наличия да бъдат изчистени с няколко заплащания на дивиденти в брой от 9999 лева После тези пари нормално също се дават за заплати под масата, без да се заплащат осигуровки и налози.

С промени в Закона за рестриктивните мерки на заплащания в брой Василев предлага във всички компании с над 50 души личен състав възнагражденията да се изплащат само по банков път. Специално за компаниите от бранш " Ресторантьорство и кетъринг услуги " се планува заплатите да се превеждат единствено по банкова сметка без значение от броя на личния състав.

Както стана към този момент известно, финансовият министър Асен Василев предлага една много екстравагантна законова наредба против сивия бранш в ресторантьорския бизнес - клиентите на заведенията да откажат да платят сметката, в случай че не получат касова записка. Очаква се това да дисциплинира ресторантьорите, а потребителите да станат по-взискателни. Мярката към този момент провокира повече удивление по какъв начин може да сработи, в сравнение с утвърждение.

Сегашните дейности на финансовия министър покават, че очевидно не е удовлетворен от приходите в хазната, които идват от този бранш.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР